Filament til din 3D printer

3D Printer Filament

3D printer filament eller også blot kendt som 3D printer materiale omfatter de materialer,  man bruger til at bygge 3D-modeller med. Har du købt en 3D printer, så skal du også have investeret i materialer. Hvilke materialer du skal bruge afhænger af, hvilket objekter du vil printe, og hvilke krav du stiller til kvaliteten.

Se de forskellige filaments her »

Disse materialer (filament) kan du bruge til din 3D printer

I dag er der stort set ingen grænser for, hvilke materialer man kan arbejde med, hvis man har en 3D printer til rådighed. Dog skal man være bekendt med, at der er nogle 3D printere, der kun understøtter udvalgte materialer. Før du køber en 3D printer, bør du undersøge, om den kan håndtere det materiale, du ønsker at bruge til dine objekter.

Nedenfor bliver du introduceret for nogle af de mest almindelige materialer:

• Plastik (PLA, ABS, PCL m.fl.)
• Silikone
• Gips
• Jern

Det er dog også muligt at bruge mere utraditionelle materialer / råvarer, som f.eks. kunne bestå af chokolade, karamel og jordnøddesmør. Det er nemlig blevet meget populært at eksperimentere med forskellige desserter og snacks.

Typer af 3D printer filament

Der er nogle typer af 3D printer filament, der gør sig særligt bemærket. Det er først og fremmest hensigtsmæssigt at kende til Spectrum, Innofil og Colorfabb, som laver nogle af markedets bedste og mest populære materialer til 3D printere. Disse producenter tilbyder mange forskellige materialer, hvor egenskaberne spænder bredt.

Innofil har bl.a. imponeret verden for 3D-printning med følgende filamenter:

InnoPet – Dette filament kan i modsætning til de fleste andre filamenter sagtens komme i kontakt med fødevarer, uden at det vil skabe nogen konflikt.

InnoGlow – Dette filament skiller sig ud fra mængden, fordi det er selvlysende. Det er en meget unik egenskab, som i stigende grad bliver efterspurgt. Det egner sig bl.a. til selvlysende stjerner til børneværelsets loft.

InnoFlex – Dette filament er meget fleksibelt, fordi det er muligt at printe bøjelige objekter. Det kunne f.eks. være et armbånd.

Colorfabb har som bekendt også slået sit navn fast inden for 3D-printning. Det har de bl.a. gjort med disse filamenter:

BronzeFill – Dette filament kommer med bronzestøv, hvilket er med til at give en skøn mat overflade. Filamentet egner sig hovedsageligt til tungere objekter, som f.eks. er betydeligt tungere end plastik.

CopperFill – Dette filament består af både copper og PLA, hvilket er blevet en anerkendt materialeblanding. Der er mulighed for at skabe en fantastisk overflade ved at behandle overfladen med en stålbørste eller ståluld.

WoodFill – Dette filament består af genanvendte træfibre og PLA, hvor du får både træ og plastik i ét materiale. Det færdige objekt kommer til at dufte af træ.

Sådan finder du det rigtige materiale / filament til din 3D printer

Skal du købe et materiale / filament til din 3D printer, så kan du ikke blot vælge det første materiale, du får øje på. Det er vigtigt at bemærke, at der er nogle producenter, der kun understøtter sine egne kassetter. 3D Systems og XYZ har f.eks. fremstillet sine egne kassetter med filament i, som du skal købe, hvis du har en 3D printer fra 3D Systems eller XYZ.

Vi anbefaler dig altid at købe 3D printer filament, der er produceret i EU – og i den anledning lever op til alle de gældende miljøstandarder. Det er mest hensigtsmæssigt at handle hos en autoriseret, dansk forhandler, hvor man får fuld tryghed. Er der flere forhandlere af det ønskede materiale, så kan du sammenligne priser og finde frem til det bedste tilbud. Er du i tvivl om, hvilket materiale du skal vælge, bør du spørge din forhandler til råd.